Ameliyatsız Estetik
Bize Ulaşın
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşın.
Paylaş
Op. Dr. Şükrü İşler
Yara izi (skar) tedavisi vücutta yaralara, geçirilmiş ameliyat izlerine ya da kişinin kendi vücudunda oluşturduğu izlere ve cilt üzerinde travma oluşturan nedenlere kadar birçok sebepten dolayı meydana gelebilen yara izi tedavisinde kullanılır. Ufak ya da büyük çaplı her türlü yara kapandığı zaman iz oluşturur. Bu izler, yara izi tedavisi ile zamanla izler silinse de kişinin deri rengine ve derisinin iyileşme kalitesine göre değişkenlik gösterebilir.
Yara izleri hem estetik bakımdan hem de yaşanmış kötü anıları ve olayları hatırlatmasından dolayı vücutta istenmez. Yara izleri artık günümüzün hızla ilerleyen teknolojiler ile yapılan yara izi tedavisi karşısında duramıyor. Skar tedavisinde izler en az görünürlüğe sahip olacak şekilde tedavi ediliyor.
Yara izini oluşturan deri, normal cilt ile aynı hücrelere sahiptir. Ancak yara oluşan yerin iyileşmesiyle beraber ciltte bulunan kolajen yapısı form değiştirir ve normal ciltten farklı bir görüntü oluşturur.
Normal cilt yapısında kolajen adlı protein çapraz izler şekilde, birbiri içinden geçen lifler formundadır. Fakat yara oluştuğu zaman kolajenin yapısı deriye paralel ve tek yönlü bir yapı şeklini alır. Bu nedenle yara izinin dokusu cilt yapısından farklı olur.
Yaralar vücutta her ne sebepten meydana gelirse gelsin, vücut açık yaraları bir problem olarak algılar. Enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya kalan vücut derhal harekete geçer ve yaraları onarmaya başlar. Aceleyle oluşturulmuş deri yapısındaki farklılık bu yüzden olmaktadır.
Yara izi skar düzeltme tedavisi için genel olarak izlerin kapanmasından sonra 6 ay ile 1 yıl arasında geçmesi beklenmelidir. Yara izlerinin tam olarak belirginleşmesi ve olgunlaşması için beklemek gereklidir. yara izi son halini aldıktan sonra müdahale etmek ve yara izi skar tedavisi yapmak daha doğru olacaktır.
Yara İzleri Vücudun Her Bölgesinde Aynı Oranda Mı İyileşme Gösterir?
Vücutta oluşan yara izleri ile yüzde oluşan yara izlerinin iyileşme süreci birbirinden farklı olmaktadır. Aynı şekilde vücudun her bölgesinde aynı oranda iyileşmeden bahsetmek mümkün değildir. Göğsün ön yüzü, omuz ve sırt bölgelerinde bulunan yara izleri bu bölgelerdeki cilt yapısının durumundan dolayı iz kalma olasılığı daha yüksek bölgelerdir. Genel olarak yara izlerinin gergin olduğu bölümlerde daha fazla oranda iz kalmaktadır. Katlantı yerlerinde kalan yara izleri daha az görünür olur.
Yara izi skar tedavisinden ortalama bir saat önce, uygulama alanına anestezi etkili krem sürülerek fraksiyonel lazer ışının acı etkisinin hissedilmemesi sağlanır. Fraxel Dual lazer işleminde ısıtıcı etki yoğun olarak hissedilebilir.
Fraksiyonel lazer cildin yenilenmesini sağlayan kolajenin üretimini uyararak yapılanmasını sağlar. Cildin yeniden yapılanmasını sağlayan lazer ışını kusurlu bölgenin azaltılmasına yardımcı olurken pigmentasyonun fazla olduğu bölgelerde gözle görülür derecede yara izi tedavisi sonrası iyileşme yaşanmasını sağlar.
Karın germe ya da meme operasyonlarında karşılaşılan hipertrofik skar izlerinde, hipertrofik skar oluşmadan önce lazer tedavisine başlamak gerekir. Hipertrofik skar izleri oluşmadan başlanan yara izi tedavisinde iz oluşumu minimum düzeyde olur.
Yara İzi tedavisinde 1540 dalga boylu Erbium YAG Glass Lazer ya da 1550 nm dalga boylu Erbium YAG lazer kullanılır. Lazer ışığının derinin alt katmanlarına minik sütunlar halinde gönderen Fraxel Dual alt katmanlarda hasar oluşturarak kolajen oluşumunu tetikler ve böylece vücudun yara izini iyileştirme kapasitesi artırılır. Alt derideki bu yapılanma kollojeni yeniden düzenleyerek yara izlerini geçirici ya da hafifletici düzeyde olur.
Fraxel Dual lazer ile yüz, göğüs bölgesi, boyun, el, kollar ve bacaklardaki yara izleri belirli aralıklarla uygulanan seanslar ile yara izi tedavi edilebilmektedir.